2020. október 24. szombatSalamon
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
futyi.transindex.ro

DUMNYEZÓ ÁLDÁSÁVAL

Sztárokat az EP-be!

bpelőd utolsó frissítés: 2007-08-28 16:48:51

Két párt is tárgyalásokat folytatott Nadia Comăneci-csel, hogy a tornászlegenda első helyen szerepeljen EP-listájukon. De mi lesz Dancs Annamarival, a Szászcsávási Cigányzenekarral, Hagival és Donald kacsával?Egyértelmű, hogy a román politikusok nem akarnak Brüsszelbe menni – egyik párt listája sincs tele nagyágyúkkal – ennek ellenére fontos begyűjteni azokat a fránya szavazatokat, hogy ne járjon hosszútávú presztízsveszteséggel az EP-választás. Így érthető, miért fordulnak a sztárokhoz: az eleve ismert neveket nem kell felfuttatni, így kevesebb pénzből megússzák a kampányt,


és a rajongói voksok is bejönnek.

Az Amerikában élő Nadia Comăneci-et múlt héten a PNL azzal az ajánlattal kereste meg, hogy szívesen EP-listájuk első helyén szerepeltetnék. Nem ők az elsők, akik a tornászlegendát megkeresik: a Konzervatív Párt korábban állítólag meg is egyezett vele, de mindenki Nadiája végül visszaszaltózott, amikor meglátta egy közvéleménykutatás eredményeit, ahol a PC szokás szerint 2% alatt állt.

Nadiának egy törpepárt nem elég, és van annyira kivételes helyzetben, hogy válogathat. Különben jól jönne neki az EP-jelöltség: a következő időszakban mindenképpen több időt szándékszik tölteni Romániában, épp házat építenek amerikai férjével. Vicces lesz végignézni, ahogy vakolókanállal a kezében vidéki otthonából irányítja majd a választások kimenetelét.

De nincs min csodálkozni, nem ő az első sportoló, aki befut a politikában: az osztrák testépítő, az angolul ma is szörnyű akcentussal beszélő Arnold Schwarzenegger nála hátrányosabb helyzetből indult, mégis ő Kalifornia kormányzója. Ehhez képest a tornászbajnok tényleg nemzeti hős, pedig ezt a jelzőt gyakrabban aggatják halottakra.


És ha már nemzeti hősökről beszélünk,

van még egy belőlük, mit ad isten, ő is ex-sportoló. Igen, a magát a fény harcosának nevező PNG-elnök alkalmazásában álló Gheorghe Hagiról beszélünk. Ne csodálkozzunk, ha Hagi feltűnik a hol jobboldali, hol baloldali, de legfőképp középpárt listáján. Persze ehhez Giginek el kell tekintenie attól, hogy Gică makedón, és nem dzsetbedzset román.

Ha ez nem sikerül neki – és van egy olyan érzésünk, hogy nem fog sikerülni – akkor is van megoldás: a Steaua csapata kerül fel, az egész 11 fős kezdőkeret, és még talán a cserék is. Aztán választások előtt egy héttel lehet hogy Gigi fair cserét ajánl Tăriceanunak: én adom Rădoit és az új autóbuszunkat, te adjad Nadiát!

A PD a közvéleménykutatások szerint messze a legjobban álló párt, így már csak egy akadályt kell leküzdeniük az EP-lista kapcsán:


Emil Boc kisebbrendűségi komplexusát.

Az általunk javasolt megoldás: Adrian Copilul Minune listavezetőnek állítása. Ezzel több legyet ütnének egy csapásra: többé nem vádolhatnák őket kisebbségellenes magatartással, és egy új réteget is megszólíthatnának. Ráadásul Adrian de Vito néven is fut, ami nagy előnynek számít mondjuk egy -escuval szemben az unió bábeli nyelvzavarában.

Persze a roma kisebbség sem nézhetné tétlenül szavazóik elpártolását. Számukra két megoldás létezik: az egyik, hogy kenyér és cirkusz helyett szalámit és manelet adnak a népnek Florin Salam személyében; a másik, hogy a Szászcsávási Cigányzenekart állítják listavezetőnek, ezzel a magyar szavazók közül is ehódíthatnak jópárat, de ebben az istenfélő országban az igazi főnyeremény a Dumnyezó nevű prímás lenne.

Hogy eközben hogyan erősíthetne a Tőkés-Markó szövetség, amely már a kampány előtt bedobta legnagyobb neveit?

Próbálkozhatnak például Bölöni „Loţival”, akit mindenki ismer, vagy Dancs Annamarival – elvégre a politikus-tandemen kívül ő az egyetlen erdélyi sztár, ráadásul a politikusokkal ellentétben ő tényleg komolyan gondolja már karrierje elejétől a vidékiek megszólítását. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezniük: az erdélyi magyarok közül csak a Szomszédnéni Produkciós Iroda rendelkezik EP-választási programmal!

És ha ez sem lenne elég, még mindig be lehet vetni Donald kacsát.