2023. június 6. keddNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
futyi.transindex.ro

KOHABITÁLÁSRA VÁRVA

Több odafigyelést és gyöngédséget a Băsescu-Ponta kapcsolatba!

szerk. utolsó frissítés: 2013-10-16 09:33:22

Ponta megsértette a kohabitálási szerződést, fakadt ki Băsescu. Elolvastuk a szerződést, és új pontokat javasolunk bele.

A miniszterelnök folyamatosan megszegte a vele kötött intézményi együttműködési szerződést olyan területeken, mint a külpolitika, a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlensége. Emiatt úgy döntöttem, hogy mindenek előtt elindítom a konzultációs mechanizmust, ami a szerződés hetedik pontjában található, hogy technikai megbeszélést folytathassak az említett pontok kapcsán – mondta el Traian Băsescu, Románia államelnöke.

A kohabitálási megállapodás lényege a folyamatos egyeztetés és a civilizált viselkedés. Például ki van kötve, hogy a miniszter- és az államelnök ezentúl tisztelettel beszélnek egymással és egymásról, királyi többesben, kiemelve az illető személy tisztségét, és tartózkodnak minden lejárató gesztustól.

Ez egy olyan alaptétele a román politikának, hogy a Transindex szerint megért az idő az árnyalásra, csiszolásra, továbbgondolásra.

Például, Európa okulására a kohabitálási paktumban ki lehetne kötni még azt is, hogy:

- az elnökök rendszeresen lájkolják egymás Facebook posztjait, és rövid, elismerő kommentekkel nyugtázzák egymás fotóit például így: fain; mișto; ești o bomboană, D-le președinte!

- nevetnek egymás viccein, de csak a viccein

- havonta egyszer közösen mennek rucikat vásárolni, egymásnak hordják a próbafülkébe a nacikat, ingeket stb.

- ha közös rendezvényen vannak, együtt mennek pisilni, utána a fiataloknak példamutató módon mindenki megmossa saját kezét

- elszámolják egymás buszbérleteit, hogy ne legyen gond a találkozás

- az állófogadásokon egymás tányérjából falatoznak

- hagyják nyerni egymást krucsán

- hálával és büszkeséggel telt szeretettel gondolnak egymásra

Te miket javasolsz még a Băsescu-Ponta kohabitációs megállapodásba?