2023. június 6. keddNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
futyi.transindex.ro

BATMAN VS. FATMAN

Alternatív javaslataink a jobboldal egyesítésére

szerk. utolsó frissítés: 2012-09-06 15:35:20

Az önkormányzati választások már megmutatták: az erdélyi magyar jobboldal nem bír eltartani két pártot. Egyet sem biztos, de amíg a törpének két feje van, nem tudhatjuk biztosra.

Ha eddig nem lett volna világos, a júniusi helyhatósági választások mindenki, kiváltképp az érintettek számára egyértelművé tették: az erdélyi magyar jobboldal nem bír eltartani két pártot. Ez annyira biztos, mint Tőkés László pozíciója az EMNT elnöki székében.

Az eredmények ismeretében más életképes alternatíva nem nagyon mutatkozik, mint a két politikai alakulat fúziója, ahogy ezt többen is felvetették. De hogyan valósítható meg az


az EMNP és az MPP egybeolvasztása,

amikor a két alakulat vezéregyéniségei, Tőkés László és Szász Jenő ennyire nem kompatibilisek? Afelől nem lehet sok kétség, hogy az átkaroló hadművelet végkimenetelét maga Orbán Viktor fogja meghatározni, elvégre a Fidesz két előretolt helyőrsége egymást vette zártűz alá, ahelyett, hogy egymást erősítették volna. A magyar miniszterelnök gondolatai most egy balta, annak tulajdonosa és a keleti terjeszkedés körül forognak, így elképzelhető, hogy kevesebb időt tud áldozni az erdélyi magyar játszóházra és az abban duzzogó hisztis gyerekekre.

Ezért, a döntést megkönnyítendő, néhány szempontot javasolunk Orbán Viktornak, hogy kellő körültekintéssel és odafigyeléssel határozhassa meg az erdélyi magyar jobboldal hosszú távú jövőjét.

Ha a két párt fúziójának kerékkötője Szász Jenő, akkor a legnyilvánvalóbb megoldás Szász elmozdítása az MPP éléről. Ám maga az érintett két kézzel ragaszkodik a pozícióhoz, még az udvarhelyi tanácsosi mandátumáról is lemondott azért, hogy az országos politikára tudjon összpontosítani. Viszont úgy gondoljuk, lenne az a pénz, amiért Szász Jenő megválna kreatúrájától. Magyar állampolgárként és tiszteletbeli székelyként Orbán Viktor például


kinevezhetné egy dél-amerikai állam nagykövetévé,

egy olyan országba, ahol virágzik az ingatlanbiznisz. Mondjuk Bolíviába, ahol a romániai zavarosban való halászás technikáját tökélyre fejlesztő pártelnök végre új kihívásokra lelhet. Bónuszként La Paz egyik zöldövezetében felavathatná a világ legmagasabban fekvő székely hősök emlékparkját, és a kecsuák körében is tiszteletbeli székely címeket adományozhatna.

Azzal Orbán Viktor is tisztában volt, hogy az MPP-kísérlet nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért kellett egy újabb, ezúttal megfontoltabb próbálkozás, ami szintén nem hozta meg a várt eredményt. Ennek ellenére az Orbán-Tőkés kapcsolat továbbra is virul, ellentétben az Orbán-Szász románccal.

De ne vitassuk el a szebb jövő lehetőségét ettől a párostól sem, hisz előfordulhat, hogy a fránya politikai logika éppen Tőkés László személyét teszi nemkívánatossá, bár ez valóban a tudományos-fantasztikus irodalom kategóriájába tartozna. Ettől függetlenül egy holland nagyköveti tisztséget az EMNP fővédnöke számára is el tudunk képzelni, hisz a hedonizmus európai fellegvárában mindenkinek ajánlott huzamosabb időt eltölteni. Hollandia az a hely, ahová mindnyájunknak el kell menni!

A fenti megoldások távolról sem szórakoztatóak a nagyközönség számára, és mindenféle látványelemet nélkülöznek. Ha a nemzet miniszterelnöke showt akar,


összeereszti az arénában a két ikont,

akik karaokéban, Guitar Heróban, Elvis-imitátor versenyben és szuperhős párviadalban mérhetnék össze erejüket. Karaokéban az István, a király rockoperából a Te kit választanál? című tracket kellene elénekelniük, a Guitar Heróban egy szabadon választott Kormorán dallal birkóznának meg, az Elvis-imitátor versenyben pedig előre borítékolható, hogy egyenlő esélyekkel indulnának, hisz Tőkés a pályája csúcsán lévő rock 'n' roll istent, míg Szász a korosodó, pocakosabb Elvist testesítené meg. A szuperhősök csatájában Batman mérkőzhetne Hellboy-jal, a szereposztást mindenkinek a fantáziájára bízzuk.

Egy valamit magára adó játszóházból a legó sem hiányozhat, ezért egy olyan versenyszámot is el tudunk képzelni, ahol a két fél azon iparkodik, hogy melyikük építi meg rövidebb idő alatt legóból a magyar parlamentet, és mennyi idő alatt tudja kirakni fehér legóból Horthy Miklós lovát.

Az egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó versenyszám megítélésünk szerint a kiszámíthatatlansági teszt lenne, amikor a két politikus a minél elképesztőbb pálfordulásban igyekezne túltenni a másikon. Tőkés és Szász is egyaránt erős a kommunizmus ostorozásában, ezért nem hagyható ki a „Ki tud több szinonimát a kommunista szóra” című szám sem. A bukmékerek Tőkés győzelmére tennének. Az RMDSZ sem maradhat ki a játékból, így utolsó próbaként javasoljuk a


„Ki idegesíti jobban Kelemen Hunort” performanszt.

Ha az állás ezek után is döntetlen, és Orbán homlokán egy újabb ránc jelenik meg a gubanc miatt, vészmegoldásként a filmművészet felé, annak is a horror ágához fordulhat: az 1986-os, A Légy című alkotás inspirációs forrást jelenthetne. Cronenberg filmjében egy teleportálási kísérletnél légy kerül a rendszerbe, és génjei a főszereplő génjeivel egyesülnek, így születik meg a műfaj egyik legrémisztőbb, félig légy, félig ember lénye. Salamoni-cronenbergi megoldásként Orbán egybegyúrhatná Tőkés Lászlót és Szász Jenőt, így egyikőjüket sem haragítaná magára, és létrejönne az erdélyi magyar jobboldal szupervezetője. A folyamatba a nemzettestet is bevonhatná, amelynek a nemzeti konzultáció során arról kellene szavaznia, hogy a két személyiségnek mely stílusjegyeit elegyítsék a teleportáló gépben. Ezt a megoldást azért is támogatni tudjuk, mert a teleportáló gépek tudvalevőleg nem túl megbízhatóak, így némi sansz annak is lehet, hogy ugyan nem sikerül az egyesítés, viszont a páros nem az erdélyi magyar jobboldal élén, hanem valahol Pápua Új-Guineában vagy egy másik dimenzióban kössön ki.

E vészmegoldások gyakorlatba ültetéséig úgy várjuk az MPP szeptemberi kongresszusát, mint Silvio Berlusconi a legközelebbi unga-bunga partit. Reméljük, ugyanolyan jól fogunk szórakozni, mint amikor mindenkit meghívtak, és muzsikával kezdtek.