2023. június 6. keddNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
futyi.transindex.ro

NEM HÁZIÁLLAT

Köri vs. füstölt kolbász - igaz történet

Zénó Tolerancia utolsó frissítés: 2012-01-26 13:43:00

Musztafa paki, akvarista, és, mint várható, csak körit eszik. Semmi közös nincs bennünk, leszámítva, hogy csak egy barátunk van: a másik. Amellett, hogy akvarista, enyhén anarchista és szerintem kicsit autista.

Megkérdeztem Musztafát, legjobb és egyben egyedüli barátomat, miért van az, hogy csak egy barátom van, az is olyan unalmas alak, mint ő. Musztafa paki, akvarista, és, mint várható, csak körit eszik. Semmi közös nincs bennünk, leszámítva, hogy csak egy barátunk van: a másik. Amellett, hogy akvarista, enyhén anarchista és szerintem kicsit autista. Musztafa, akinek a feje leginkább egy nagy karfiolra emlékeztet, ugyanannál a cégnél programozó, ahol én. Ő ült velem szemben, és soha nem pakolta a hülye cuccait az asztalrészemre, én sem az övére, így lettünk barátok. Mondtam, székely vagyok, mondta, ő paki. Ok. Ok.

Harmadik generációs londoni paki, hat húga van, egy szülinapon náluk voltam, mit mondjak, olyan volt, mint pezsdítő séta a beszélő karfiolok múzeumában. Elég ramatyul néznek ki ezek a pakik, mondtam is neki. Nem érdekli. Egyszer nagyon elmeséltem neki, hogy azt olvastam a Nature-ben, hogy a sok köritől jellegzetes, úgynevezett karfioloid formájú lesz az ember feje, mutatták ki brit tudósok. Erre ő: mindennek megvan az ára. A köri a legjobb kaja, érthető, hogy törleszteni kell miatta.

Erre azt válaszoltam, az unalom felmagasztosításának is biztos lehetnek mellékhatásai. Válasz: javasoljam kutatási témának. S hogy a brit imperializmus egyenes következménye, hogy a birodalomban senki nem pályázhat többre, mint arra, hogy korrektül unalmasnak tartsák polgártársai. Olykor vannak, akik lázadoznak, például kiadnak egy lemezt, de a brit morális táblákon az unalmasság rendíthetetlenül a legfőbb erény marad. Egyszer egy britet megkísértette a gondolat, hogy ha kitart berögzülései mellett, óhatatlanul lemarad valami másról, ami több, jobb, színesebb. Így született az angolszász empirizmus. Mustafáról tudni kell, némi otthonossággal mozgott a szellemtörténetben és igaz, ami igaz, a cégen belül jelentős rating pontokat szerzett azzal, hogy egy takarító rajtakapta a férfi mosdóban vidám orrharmonikázás közben.

Bírom Musztafát, de tényleg. Csakhogy én kontinentális vagyok, tehát racionalista. Lesz válaszom a körire és a lesz válaszom a unalomra is, és fájni fog. Pár óra alatt mindent el is terveztem.

Csakhogy minden odaadásom ellenére, a cityben nem kaptam sehol vágni való disznót. Írtam egy körlevelet a kollégáimnak. Hali, ha tudtok eladó 100-120 kilós disznót, szóljatok, érdekelne. Köszi!

Akiknek a körüzi elment: előszöris Musztafa, majd Suzi és Trix, mindketten olyanok, mint Mandy Smith, amikor a csaj Bill Wymannal kavart. Suzi olyan, mint előtte, Trix, mint utána. Pisilni is együtt járnak. A Stein fivérek a rendet szeretik, inkább egy óra munkaszervezés, mint fél óra felesleges munka, ők a legrégebbiek a cégnél. Estevez első generációs bevándorló, neki is csak egy barátja van, akárcsak nekem, az övé nem szerves, mert Estevez barátja a sárga hal a képernyővédőjén. Na és? Nagyon helyes kis hal, tud színes bubit. Van még Rony, ő az, akit senki sem szeret, túl boldog, valszeg azért, mert rocker. És Chu, aki nem beszél angolul, viszont nagyon udvarias, állandóan mosolyog és remek designer. Na, másnap reggel ők mind körbeálltak, hogy magyarázzam el, mire nekem a disznó. Háziállatnak? Nem. Ajándékba valakinek, akinek háziállatnak kell? Nem. Sakkor? Kolbásznak! És elkezdtem mesélni.

A disznót levágjuk. Hosszú késsel elvágjuk torkát, hogy legyen halott, mert így könnyebb szétszedni. Aztán megperzseljük, hogy a szőre le, majd a fülét és farkát megrágicsáljuk. Ekkor Suzi és Trix elmentek közösen hányni. Felvágjuk az állatot, kivesszük a belsőségeit, majd kimossuk a beleit. Ekkor mentek hányni Steinék. A beleit azért mossuk ki, mert ebbe töltjük majd bele a kolbászt. Estevez, futott ő is. Aki maradt, Rony, akin Frank Zappás póló volt, és Chu, aki fáradhatatlanul mosolygott, mert nem értett semmit az egészből. Musztafa: igen, hallottam már, hogy így készül a köris kolbász.