2023. június 6. keddNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
futyi.transindex.ro

BESZÁMOLÓSDI

Hogyan hackeljük meg a népszámlálást?

Zénó Tolerancia utolsó frissítés: 2011-10-24 10:58:17

A népszámlálás nem csak annak a tesztje, hogy hányan vallják magukat magyarnak, hanem annak is, mennyire smekkerek az itthon élő magyarok.

Ha saccperkábé 20-21 millió lakosa van Romániának, ebből 2-3 millió valószínűleg nincs idehaza, mert nyugaton dolgozik. Ez akárhogy is, legalább 10%. A uniós javaslat szerint a népszámláláskor csak azokat kell megszámolni, akik tartósan otthon vannak. Ha ezt a román rendszer mereven venné, simán bemennénk 20 millió alá, ami elég kínos lenne. Nekünk, magyaroknak, mondjuk, jól jönne ki, mert az eperszedők között arányosan alulreprezentáltak vagyunk, de a román rendszer megtalálta a nagyvonalú megoldást a problémára: azokat is rögzítik, akik az utóbbi 12 hónapban legalább egyszer itthon voltak.


És itt lehet hackelni a rendszert, mert:

A határon nem regisztrálják a ki- és belépő román állampolgárokat, így a rég Kanadában élő, de még román állampolgárnak számító haverünk, a Magyarországra elszármazott és a Mónika show-n szocializálódott félkegyelmű unokatestvérünk, egyáltalán, minden elszármazott, de még állampolgár ismerős is bediktálható a népszámláláskor magyarnak (feltéve, ha hajlandók vagyunk azt füllenteni, hogy távoli rokonunk). És ezt nagyjából akárki megteheti!


Mire kell figyelni – idézzük az egyik szakértői anyagot:

1.) A külföldön élő állampolgárokat az Erdélyben élő családtagjai vagy – bejelentett lakhely megléte esetében – a szomszédok, a házmester információi alapján írják össze. Az adatok közül a legfontosabb a személyi szám ismerete, ezért jó, ha az otthon élők rendelkeznek egy olyan dokumentum fénymásolatával, amelyen ez megtalálható (anyakönyvi kivonat, útlevél, személyazonossági igazolvány). Amennyiben valamelyik külföldön tartózkodó vagy ott élő családtag személyi számát nem tudjuk, a népszámlálási biztosok ennek hiányában is kötelesek felvenni az ő adatait.

2.) A népszámlálás módszertana szerint a nemzetiség, az anyanyelv és a vallás olyan személyes adat, amelyről csak a kérdezett saját maga, vagy valamely családtagja nyilatkozhat. Azon személyek esetében, akik adatait nem valamely családtag, hanem a szomszéd, a házmester, vagy más személy nyilatkozata alapján veszik fel, a nemzetiség, az anyanyelv és a vallás mező nem kerül kitöltésre. Ezért fontos, hogy a külföldön tartózkodó személyről lehetőleg családtagjai nyilatkozzanak. A családtagnak számító rokonsági fokot a népszámlálás módszertana nem határozza meg – elégséges, ha a családtag azt nyilatkozza, a külföldön tartózkodó személy az ő háztartásában él. Nincs jelentősége annak, ha a személy azonosságának igazolása olyan okmánnyal történik, ami nem az adott lakcímre szól.

3.) A népszámlálás során ügyeljünk arra, hogy minden esetben csak magyar nemzetiséget és anyanyelvet, valamint a megfelelő felekezeti hovatartozást regisztrálják, ideiglenesen távol levő személyként, a P (persoane), és G (gospodărie) űrlapon!