2023. június 6. keddNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
futyi.transindex.ro

KATTAN TELEPESEI

Versenyképesség: ki kattint gyorsabban?

bpelőd utolsó frissítés: 2010-09-20 16:25:28

Életképes üzleti tervek, reális költségvetés, megfelelő tervezés? Ugyan kérem, ez csak körítés. A lényeg a mutatóujj reakcióideje.

A Facebookon - de más helyeken is - dívott régebbecske egy hótt eccerű játék: hányszor tudsz kattintani az egereddel tíz másodperc alatt? A mutatóujjat rendkívüli módon igénybe vevő játéknak Romániában is bőven lehettek rajongói, erre enged következtetni, hogy a héten egy vetélkedőt is szerveztek a műfaj rajongóinak, amely azt a hangzatos megnevezést kapta, hogy uniós pályázat a kis- és középvállalkozások versenyképességének fejlesztésére.

A versenyt szeptember 6-án 9 óra nulla perc nulla másodpercre hirdették meg erre a címre: https://poscce.mimmcma.ro/Public/ListaProiecte.aspx?tipProiect=2, és a gyors siker őket is meglepte: mindössze 80 perc alatt 688-an kattintgattak az oldalon. Többen csak azért nem, mert a szervezők kerete elfogyott. Mert itt nem babra ment ám a játék: az elég gyorsan kattintgatók több mint egymillió lejes támogatási összegekhez juthattak, és persze ebben rejlik a nagyfokú érdeklődés magyarázata is.

A pályázatot kiíró hivatal ugyanis a First Come First Served elvet követte, vagyis a pályázatokat a beérkezés sorrendjében bírálják el. A pályázat lebonyolításáért felelős személy, Catalina Melita azt ígérte, mindenkit végigkérdez, aki a projekten dolgozott, hogyan volt lehetséges, hogy a pályázati űrlap közzétételét követő első másodpercben máris 8 pályázat érkezett a rendeszerükbe (ráadásul ebből hatot ugyanaz a pályázatíró cég töltött fel). Technikai magyarázat van erre, de most nem ez a lényeg.

Hanem az a techikai innováció, amely lehetővé tette, hogy a pályázatok leadásának megnyitásakor ne kígyózzanak hatalmas, órákig tartó sorok a hivatal előtt, ne bizniszeljenek az alacsonyabb sorszámokkal, és egyáltalán: ne kelljen mindenki Bukarestbe utazzon.

Az új online regisztráció nemhogy megoldja ezeket a gondokat, de még nevelő hatású is: megmutatja, mi szükséges a versenyképességhez. Életképes üzleti tervek, reális költségvetés, megfelelő tervezés és szervezés, megtérülő befektetések? Ugyan kérem, ez csak körítés. A lényeg a mutatóujj gyorsasága.