2019. október 19. szombatNándor
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
futyi.transindex.ro

CSACSI-NAPI VESZEDELEM

Terror-error: akad még valami, ami nem lehet célpont?

Sipos Zoltán utolsó frissítés: 2006-07-14 15:04:55

Bombatámadástól féltenek az amerikaiak egy popcorn-gyárat, egy paszulyfesztivált, fagyizókat, hullaházakat és bölcsődéket.
Paszulyfesztivál, a Nestlé-Purina állateledel-gyár, a sweetwater-i bolhapiac, bölcsöde, fagyizó, csacsi-napi felvonulás, kegyetlenség-ellenes társaság, öt személyt foglalkoztató popcorn-gyár a semmi közepén: ilyen és ehhez hasonló potenciális célpontokat tartalmaz az amerikai szövetségi terror-ellenes adatbázis.

Akkor is kedves a National Asset Database, hogyha tudjuk, valójában csak a bürokrácia kis bakijainak eredményei ezek: az történt ugyanis, hogy a szövetségi szintű hatóságok kiadták az utasítást az egyes államoknak, hogy néhány, meglehetősen tágan értelmezhető kritérium alapján írják össze az összes olyan célpontot, ahol esetleg eszébe juthat egy terroristának bombát robbantani.

Csacsi-napi felvonulás, vagyis Mule Day Parade a Tennessee-állambeli Columbia városkában. Fotó: New York TimesCsacsi-napi felvonulás, vagyis Mule Day Parade a Tennessee-állambeli Columbia városkában. Fotó: New York Times


A hiányos és semmitmondó kritériumokat (például nemzetbiztonsági fontosság, kereskedelmi egységek esetén a terület és a látogatók száma) aztán mindegyik állam a saját belátása szerint értelmezte: így fordulhat elő az, hogy Indianában 8591 potenciális célpontot írt össze egy szorgalmas (és valószínűleg kissé paranoiás) bürokrata. Ehhez képest New York a maga 5687 célpontjával egészen laza, az igen sűrűn lakott Kalifornia pedig


vígan dacol a terror-fóbiával:

itt csak 3212 helyről tartják azt, hogy támadás célpontja lehet. A főleg mezőgazdaságban erős Wisconsin alaposan kitett magáért: itt 7146 célpontot bírtak összeszámolni, vagyis ez a hely a maga végeérhetetlen szántóföldjeivel és pazar célpont-választékával terrorista-mennyország lehet. Ehhez képest Washington állam területén alig 3650 célpont közül válogathat az, akinek van egy fölösleges bombája.

A szövetségi szintű adminisztrációnak és döntéshozásnak székhelyet adó amerikai fővárosban, Washington D.C.-ben aztán végképp verekedni kell egy valamirevaló célpontért: itt papírforma szerint alig 416 helyet érdemes megtámadni. Azonban a Sziklás-hegységben levő, kis népsűrűségű államnak számító Montanában talán még


a hegyimentők bódéit is beszámították

a hatóságok, és így jött össze több célpont, mint a sűrűn lakott Massachusettsben, Észak-Karolinában vagy New Jerseyben.

Mivel az összesen 77 ezer lehetséges célpontot megnevező lista nem nyilvános, ennek meglepő tartalmáról a belföldi terror-ellenes harcot összehangoló Homeland Security Department írt nyilvános jelentést, mely megkérdőjelezi, hogy vajon miért kellett a célpontok közé felvenni 1305 kaszinót, 163 víziparkot, 159 hajót, 244 börtönt, 3773 bevásárlóközpontot, 718 hullaházat és 571 bölcsödét.

És bár a National Asset Database tartalma első pillantásra vicces, a légből kapott célpontok beiktatása elég komoly következményekkel járhat: ugyanis a Homeland Security Department, vagyis 9/11 után létrehozott belbiztonsági minisztérium többek közt ezen lista alapján dönt arról, hogy miképp osztja le a terror-ellenes védelemre szánt több száz millió dollárt.

Valószínűleg emiatt fordulhatott elő, hogy idén májusban 40%-kal csökkenették a New Yorknak és Washingtonnak szánt pénzkeretet, miközben lényegesen növelték Kentucky legnagyobb városa, Louisville, valamint a nebraskai Omaha védelmi költségvetését.

A sztorit eredetileg a New York Times kapta fel