2019. május 25. szombatOrbán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
futyi.transindex.ro

DESZPERANTÓ

Az orosz után kötelező angol?

Kardos Gábor utolsó frissítés: 2006-07-05 15:45:14

A világangol az eszperantó kudarcaként terjedő globális deszperantóként minden nyelvi identitást fenyeget, nem utolsó sorban az angol anyanyelvű kultúrákat is.

Nehéz elhinni, hogy pár évvel a kötelező orosz megszüntetése után 2010-ig az összes iskolában kötelezővé tennék az angol nyelv oktatását az összes iskolában Magyarországon. Nyilván senki sem vitatja a nyelvtanulás fontosságát és azt, hogy legalább egy idegen nyelv kötelezővé tételével jelentősen javíthatunk dicstelen helyzetünkön, de ugyan miért kéne megfosztani a tanulókat attól, hogy szabadon válasszanak maguknak nyelvet?


Az ismert globális trendek miatt

úgyis legtöbben az angolt választják. Miért kéne a globalizációt adminisztratív kényszerré tenni? Ez körülbelül olyan abszurd, mintha kötelezővé tennék a diákok számára az amerikai típusú gyorséttermeket, a kólaivást vagy azt, hogy beszéljék kevésbé választékosan anyanyelvüket. Külön kormányrendelet nélkül is épp elég rohamosan következik be mindez.

Érthetetlen bármelyik kisebb nyelvet beszélő országban adminisztratív eszközökkel kikényszeríteni azt, ami e nélkül sem veszélytelen az adott ország kulturális identitása számára.

Az angol kötelezővé tétele ráadásul éppen a várttal ellentétes hatást válthat ki, mivel természetes módon ellenkezésre késztet, ahogyan az orosz esetében tapasztalhattuk.

>> A magyar lakosság az idegennyelv-tudásban Európa sereghajtói közé tartozik


Nem véletlenül, mert a kötelező nyelv minden esetben ugyanazt az erőszakolt dominanciát és ideológiai kényszert jelenti: egy adott nyelv által közvetített civilizáció egyeduralkodóvá tételét, egyfajta nyelvi gyarmatosítást. Márpedig a szabad választás elemi feltétele, hogy szabadon választhassunk világnézetet, vallást és civilizációs értékrendet, természetesen mások szabad választását tiszteletben tartva.

Aki imádja az angolt és jónak tartja az angolszász dominanciát, az persze tanulhasson angolul, de miért kéne kötelezően angolul tanulnia azoknak, akik másként gondolkodnak a világról és olaszul, franciául, spanyolul, németül vagy finnül akarnak tanulni, netán már tudnak angolul és szívesebben tanulnának az iskolában más nyelvet.


A kötelezővé tétel nemcsak azért jelenthet pedagógiai öngólt,

mert ellenállást kelt. Franciaországban például jó ideje általános jelenség, hogy az angol csoportok gyengébb átlagszínvonala miatt a gyermekeik számára legjobbat biztosítani akaró szülők általában más első nyelvet választanak, mert a kevésbé tömeges nyelvi csoportok nívósabbak.

Magyarország régebbi hagyománya is a többnyelvűség volt, ezen belül szomszédaink nyelveinek ismerete volt jellemző a Monarchia idején. A globális nyelvként használt angol egyoldalú reklámozása helyett érdemes lenne komolyabban foglalkozni a hozzánk sokkal inkább hasonló helyzetű nyelvek népszerűsítésével. Angol anyanyelvű etnikum ugyanis sosem volt nálunk,


viszont szlovák, horvát, román, lengyel és más nyelvű

honfitársainkkal évszázadok óta együtt élünk és együtt fogunk élni még jó ideig – a szomszédainkról nem is beszélve. Persze aligha lenne népszerű, ha kötelezővé tennék egy szomszédnyelv oktatását, de semmivel sem lenne abszurdabb vagy kulturálisan indokolatlanabb, mint a kötelező angol.

Egyáltalán mit jelent az angol mint "kötelező" globális nyelv? Semmiképp sem Shakespeare nyelvét és az angol kultúra terjesztését, mert a világban ma nagyon is globálisan beszélt és énekelt basic English legfeljebb nyomokban emlékeztet valódi nyelvre, mely bármilyen kultúra közvetítője lehetne.

A világangol inkább az eszperantó kudarcaként terjedő globális deszperantóként működik és szellemi igénytelenségével minden nyelvi identitást fenyeget, nem utolsó sorban az angol anyanyelvű kultúrákat és az irodalmi angolt is. Az angol nyelv kötelezővé tétele éppúgy nem az angol kultúra terjedését jelenti tehát, ahogyan a szovjet uralom idején kötelező orosz sem elsősorban Gogol vagy Csehov kultúrájának terjesztését jelentette, hanem az akkori


keleti típusú globalizáció ideológiai uralmát.

Ugyan mi mást jelentene az angol kötelezővé tétele, mint az angolszász globalizáció uralmának adminisztratív szentesítését?

Évszázadokon át germán csövön át néztük a világot és vannak, akik máig németesen européernek nevezik az "igazán" európai gondolkodást. Aztán jött az orosz csőlátás. Túlvagyunk rajta. Mindegyik esetben fel lehetett sorolni azokat a gazdasági érveket, melyek ma az angol mellett szólnak.

Ráadásul a gazdaságpolitikai opportunizmus alapján sem biztos befutó az angol, és nemcsak a francia hazánkban messze alulbecsült uniós jelentősége vagy a spanyol nyelv amerikai térnyerése miatt. A mai globális gazdasági trendek alapján hosszabb távon leginkább a kínait kéne kötelezővé tenni... Már ha mindenáron fel akarjuk adni a szabad választás jogát.