2020. május 25. hétfőOrbán
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
futyi.transindex.ro

NEÓ ÉS RUPERT NOÉMI

Semmi nem változik, és ez ciklikus

Zénó Tolerancia utolsó frissítés: 2006-01-02 16:30:54

Karácsony. Remek alkalom, hogy az HBO-n újra megnézhessük a Matrix zárórészét, amelyben, mint ismeretes, Neó úgy győzi le Smicc ügynököt,
hogy Smiccet jól becsapja, mert az végül nem Neót, hanem saját magát küzdi le. Mert előtte a Matrix megegyezett Neóval, hogy amennyiben Neó kiírtja a Smiccet, aki egy veszélyes vírus lett, annyiban ő nem öli meg az izzadt, szakadt-pulcsisokat a Zion nevű metrómegállóból.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy időnként a szakadt-pulcsisokért egy Neó kinyírja a Mátrixból a Smicceket, mert ez ciklikus. Röviden: az, hogy semmi nem változik, az ciklikus.


Az HBO 150 évvel Nietzsche után, hát nem ugyanaz?


És, hogy az HBO-nak mennyire igaza van, az egy másik karácsonyi kulturális inger, a sufniból élőkerülő Délibáb című -- ma így hívnánk: Celebrity -- magazin 1935 őszi számából is lejön. Részleteket közlök a Rupert Noémi, Rupert Rezső dr országgyűlési képviselő leánya a magyar film új igérete című vezércikkéből.(...) Ritka kivétel Rupert Noémi, Rupert Rezső dr országgyűlési képviselő kislánya, akit egyik tekintélyes filmemberünk felfedezett a filmre. Rupert Noémit ez a felfedezés nem kápráztatta el. Sőt még gondolkodóbbá tette, hogy ugyan szabad-e, lehet-e a művészi pályán kísérleteznie. Ezer és egy kérdés meredt elé, amit fiatal lányoknál szokatlan higgadsággal és mérséklettel latolgat. (...)


Három telefónba kerül

és egy jó félórás meggyőző komoly beszélgetésbe, amíg elszánja magát, hogy felmenjen az ismert váciuccai fotóművészhez. Végre enged, de előbb behívja édesapját és tőle újra engedélyt kér. Rupert képviselő úr kezében valamilyen fontos aktával belép, mosolyogva üdvözöl, majd leányához fordul:

- Kislányom, én ebbe nem szólok bele. Nem akarom, hogy esetleg később, ha nem próbáltad ki ezt a lehetőséget, magadnak, vagy nekem szemrehányást tegyél. Ha van kedved, gondold meg és menj el a fényképészhez. De tudod, hogy akkor le kell szoknod a raccsolásról? (Tényleg, Rupert Noémi beszélgetés közben kedvesen ropogtatja az r betűt.) És mennyi munkával fog az járni, amíg észrevétetheted magad. Gondolod, hogy megéri?

(...) A képviselőurat hívják fontos telefónhoz. Búcsúzik. Egyedül maradunk az új magyar filmsztárjelölttel. Kérem mondja el ki és hogyan fedezte fel.

- Ó kérem, ennek érdekes története van. Édesapámmal, néhány ismert politikussal és orvossal egyik Andárssy úti kávéháza járunk rendszeresen. Jó ismerőse a társaságnak Pásztor Béla, az ismert filmszínházigazgató és filmszakember. Egyszer egy nyáron azzal az ajánlattal lepett meg, hogy a segítségével lépjek fel hangosfilmen. Amint mondta,


jövőt jósol nekem és bennem látja azokat a képességeket,

amelyet egy új, hiányzó nőtípus megszemélyesítésére szerencsésen predesztinálnak. Először csak egy kedveskedésnek gondoltam az ajánlatát, de később láttam, hogy nem tréfáról, vagy udvariasságról van csak szó, hanem komoly jövőt szánt nekem a magyar filmeken. (...) Mondja kérem őszintén, mit csináljak? Lépjek fel?